Llibres per prevenir una bona salut mental

«PREVENCIÓ DE LA SALUT MENTAL A TOTES LES EDATS» MARATÓ DE TV3 2021 PER LA SALUT MENTAL

Aquest any la Marató de TV3 es dedica a la salut mental, tal com expliquen “En funció de les dades d’incidència i de prevalença recents, els experts coincideixen a assenyalar que una de cada quatre persones adultes tindrà un problema de salut mental en algun moment de la vida. Es considera que el 50% d’aquests trastorns apareixen abans dels 18 anys, però sovint no es diagnostiquen fins anys després, en l’etapa adulta. Segons afirmen, no diagnosticar, en edat infantil, els problemes del neurodesenvolupament, que afecten entre el 20% i el 25% de la població, com ara el TDAH i altres problemes de salut mental, pot significar tenir problemes greus o molt greus al llarg de tota la vida. L’esperança de vida també es veu reduïda en les persones amb trastorn mental. Entre els joves i adolescents, el suïcidi és una de les primeres causes de mort, la majoria de vegades, com a conseqüència d’una depressió. “

En aquest sentit la prevenció és essencial, i no només per l’alta incidència sino que una educació en psicologia és primordial per una bona qualitat de vida, doncs podrem desenvolupar el nostre potencial. 

Estic encantada de col·laborar amb la Marató de TV3 i la meva proposta parla, com no, de llibres. Els llibres són una gran eina per poder treballar aspectes psicològics a les diferents etapes vitals.

Presento diferents propostes per a diferents edats, doncs cada etapa de la vida té uns requeriments que és important treballar en aquell moment i amb el llenguatge adequat. Per exemple, els nens abans dels 12 anys necessiten rebre informació rellevant per al seu desenvolupament a través del llenguatge narratiu dels contes. A l’adolescència, etapa en que es construeix la personalitat, cal treballar aspectes sobre la identitat i a l’edat adulta per exemple la reflexió a través de la presència que ens proporciona la meditació. Us deixo doncs, les meves propostes, espero que us siguin útils:

NADONS DE 0 A 3 ANYS

JO SOC NADÓ és un llibre en la que pares i fills poden compartir el moment màgic del naixement de la consciència, es tracta d’una petita guia perque els pares puguin ser més conscients de en quin moment evolutiu es troba el seu nadó.

NENS I NENES DE 4 A 12 ANYS

L’OS NERVI és un conte per ensenyar als nostres fills tècniques de relaxació: la respiració diafragmàtica o profunda, la visualització o pensament postiu i la meditació.

DICCIONARI SECRET DE MONSTRES és un llibre divertit i molt atraien dibuixat per un nen de 7 anys, on es poden treballar les por i altres emocions considerades popularment com a negatives, d’una forma creativa.

ADULTS I MAJORS DE 12 ANYS

QUI SOC? és un llibre d’autoconeixement que explica allò fonamental de la psicologia aplicada per a un bon desenvolupament de la persona. Es tracta d’un llibre basat en converses entre una mare i la seva filla on apareixen explicacions accesibles a totes les persones que abarcan una gran profunditat.

ADULTS

KOAN. MANDALES PER MEDITAR és un llibre de mandales per meditar a través dels Koan, els enigmes de mestres zen que plantegen als seus alumnes a mode de prova per comprovar els seus progresos, es tracta d’un llibre que ajuda a la reflexió profunda.

Escrito por Rosa Domingo

Rosa Domingo

Psicóloga clínica Licenciada en psicología y psicopedagogía Máster en psicología clínica cognitivo-conductual

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *